Opleidingen & werkervaring

opleidingen

vertalersvakschool Amsterdam

2007-2009
Vertalersvakschool Amsterdam - Academie voor Literair Vertalen

Ik was de eerste alumna in de afstudeerrichting Italiaans en sloot de opleiding af met een
mentoraat bij het Expertisecentrum Literair Vertalen (mentor Patty Krone).

Docenten: o.a. Patty Krone, Yond Boeke, Pietha de Voogd.

Inmiddels ben ik zelf docent op de Vertalersvakschool (zie hieronder). Meer informatie over de opleiding vind je hier.

ITV- Hogeschool voor tolken & vertalen utrecht

2002-2006
ITV - Hogeschool voor Tolken en Vertalen, Utrecht
Afstudeerrichting: Italiaans
Minors: Literair Vertalen
Bijvak: Spaans


Klik hier voor meer informatie.

italiaans -
istituto linguistico mediterraneo pisa

1999-2000
Università di Pisa & Istituto Linguistico Mediterraneo, Pisa

Intensieve gevorderdencursussen Italiaans voor buitenlanders

theater- en danswetenschap -
universiteit utrecht

1988-1994
Theater- en Danswetenschap, Universiteit Utrecht
Faculteit Letteren
Vakgroep Theater-, Film- en Televisiewetenschap

Specialisaties: 
Jeugdtheater en -dans, Dramaturgie, Theater van de Oudheid

gymnasium - fioretticollege lisse

1982-1988
Gymnasium alfa, Fioretticollege Lisse

overige cursussen & opleidingen

Naast bovenstaande opleidingen heb ik in de loop der jaren heel wat cursussen, workshops en congressen gevolgd op het gebied van taal, vertalen, theater, bewegen en/of educatie.

Dit waren onder andere diverse cursussen Italiaans, Frans voor meergevorderden, korte opleidingen tot dans- en sportinstructrice (AALO), cursussen dans- en theatereducatie, workshops theaterdans, en cursussen creatief schrijven en scenarioschrijven. Ook heb ik meermalen deelgenomen aan de Literaire Vertaaldagen, die jaarlijks worden georganiseerd door het Vertalershuis Amsterdam, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Auteursbond en het Expertisecentrum Literair Vertalen.

werkervaring

zelfstandig literair vertaler

Sinds januari 2001 werk ik als zelfstandig literair vertaler.

Toen ik nog in Nederland woonde, deed ik dat als zzp'er onder de bedrijfsnaam Body Language (deels taal en vertalen, deels theater en beweging, deels een combinatie van beide).
In 2014 ben ik op Sardinië gaan wonen en werken en heb me hier gevestigd als libera professionista (zelfstandige).

Mijn literaire vertaalwerkzaamheden verricht ik voornamelijk in opdracht van de grote Nederlandse uitgevers, waaronder A.W. Bruna Uitgevers, Uitgeverij Signatuur, Orlando Uitgevers, Xander Uitgevers, Luitingh-Sijthoff, Ambo|Anthos, en De Fontein Jeugd.
Ik vertaal voornamelijk boeken vanuit het Italiaans en het Engels naar het Nederlands. Een lijst van door mij vertaalde boeken (inmiddels ruim honderddertig) vind je hier.

In het studiejaar 2017-2018 heb ik een literaire stage van een studente aan het ITV in Utrecht begeleid.

docent vertalersvakschool

Sinds 2021 ben ik docent op de Vertalersvakschool, waar ik in 2009 de eerste alumna Italiaans was.

Ik geef momenteel de opstapcursussen Literair Vertalen Italiaans en Engels en breng toekomstige literair vertalers met veel plezier alle kneepjes van het vak bij.

Ook begeleid ik mentoraten van tweedejaars studenten Italiaans en Engels, die als afsluiting van de opleiding een eindvertaling van een literaire tekst moeten maken.

eigenaar theaterschool & theaterdocent

Al sinds 1989 werk ik als dans- en theaterdocente. Aanvankelijk deed ik dat bij diverse buurthuizen en dansscholen in onder andere Utrecht en Amsterdam. Ook speelde en danste ik in diverse theatervoorstellingen.

Van 1993 tot 1999 was ik mede-eigenaar van sport- en dansschool Multi-Sports in Avenhorn (NH). Daar was ik niet alleen verantwoordelijk voor het management en de organisatie, maar gaf ik ook een groot aantal lessen aan kinderen, jongeren en volwassenen: theaterdans, streetdance, jazzdance, aerobics, steps, theater, body&mind, tae bo en fitness. Ook gaf ik trainingen aan sportdocenten en organiseerde ik workshops, evenementen en voorstellingen.

In 1999 heb ik een tijdje in Pisa gewoond en gestudeerd. Naast mijn studie gaf ik dans- en bewegingslessen op diverse sportscholen.

Tussen 2000 en 2014 werkte ik in Nederland als zzp'er onder de bedrijfsnaam Body Language (deels taal en vertalen, deels theater en beweging, deels een combinatie van beide). Ik gaf onder andere dans-, sport- en bewegingslessen op diverse balletscholen en sportcentra in Leiden, Voorhout, Amsterdam, Haarlem, Loosdrecht, Naarden, Bussum en Hilversum.
Tussen 2009 en 2014 was ik bovendien theaterdocent op basisschool De Catamaran in Loosdrecht en basisschool De Tweemaster in Nigtevecht.

In 2014 verplaatste ik mijn woon- en werkgebied naar Sardinië. Daar geef ik regelmatig theaterles op diverse basisscholen en kleuterscholen. Inmiddels ben ik mede-eigenaar van theaterschool On Stage Alghero, waar ik lesgeef in theater, dans en TeatroLingua en voorstellingen maak voor diverse leeftijdsgroepen: kinderen vanaf 3 jaar, tieners en volwassenen.

taaldocent

Naast bovenstaande werkzaamheden verzorg ik sinds 2010 ook regelmatig taallessen.
In Nederland gaf ik zowel privé- als groepslessen Italiaans aan beginners en halfgevorderden. Ook organiseerde ik korte praktijkcursussen Italiaans op vakantie. Dit deed ik onder andere in Loosdrecht en Nigtevecht.

Hier op Sardinië geef ik op mijn eigen theaterschool On Stage Alghero onder andere lessen TeatroLingua: samen met mijn collega Flaminia Antonini heb ik een eigen lesmethode ontwikkeld voor het geven van taallessen door middel van theater. We geven Engels en Frans aan verschillende leeftijdsgroepen (peuters, kinderen, jongeren, volwassenen) en daarnaast verzorgen we workshops, trainingen en cursussen Italiaans voor buitenlanders en toeristen.

overige activiteiten

Ook al zit ik dus niet bepaald stil, er is altijd ruimte en energie voor meer! Tussen de bedrijven door schrijf ik voor mijn eigen website Ciao Sardegna (binnenkort online), en ook schrijf ik scenario's en korte verhalen.

Verder verzorg ik af en toe boekclub-besprekingen en interviews met 'mijn' vaste schrijvers.