Favorieten: 25 gram geluk

Vaak schuilt vertalersgeluk in prachtige zinsconstructies of mooie vertaalvondsten, maar soms is een stekelig bolletje van 25 gram al voldoende om een vertalershart sneller te laten kloppen.

Het boek 25 gram geluk van Massimo Vacchetta is geen fenomenaal literair hoogstandje. Dat hoeft ook helemaal niet, want het heeft andere kwaliteiten: het ontroert vanaf de eerste bladzijde. Het boek is geen roman, maar een hartstochtelijk verslag van Massimo's eerste ontmoeting met een egel.

Destijds had hij helemaal geen verstand van egels, en hij had er trouwens ook helemaal geen tijd voor om zich erin te verdiepen, want hij had genoeg andere dingen aan zijn hoofd. Hij had dan ook nooit kunnen bevroeden dat dit minuscule wezentje zijn leven totaal op zijn kop zou zetten.

Tijdens het vertalen ging ik me zelf ook steeds meer verdiepen in egels en wat daar zoal bij komt kijken, en dat is ook een van de leuke bijkomstigheden van dit vak: je steekt een heleboel op van de meest uiteenlopende onderwerpen. Bovendien was het een welkome afwisseling na een aantal literaire vertalingen: het ging er bij dit boek vooral om dat de sfeer werd overgebracht en het verhaal prettig leesbaar zou zijn, dus kon ik me rustig laten meeslepen door Massimo's egelavontuur.

Nadat hij zijn eerste egeltje Ninna (hier links op de foto) had gered en had grootgebracht, kreeg Massimo de smaak te pakken en werd steeds vaker benaderd door mensen die egels hadden gevonden.

Uiteindelijk begon hij tegen wil en dank een egelopvangcentrum, dat uiteraard de naam La Ninna kreeg. Inmiddels is La Ninna een gerenommeerde naam in Noord-Italië en ook daarbuiten: er worden niet alleen egels opgevangen, maar de medewerkers van het centrum geven ook voorlichting en organiseren (school)projecten.

Op de website van het centrum vind je de laatste info over het werk van Massimo Vacchetta en zijn collega's, en natuurlijk over de egels zelf. Overigens zijn ze bij het opvangcentrum (Centro Recupero Ricci 'La Ninna' Novella, in Piemonte) ook regelmatig dringend op zoek naar (tijdelijke) vrijwilligers die een handje willen helpen. Bovendien zijn ze voor het voortbestaan van hun werk afhankelijk van donaties. Alle info kun je ook terugvinden op hun Facebookpagina.